Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Binnen het duizenden jaren oude Chinese geneeskundige systeem, beter bekend als Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is acupunctuur de oudste en meest bekende therapievorm. Dit holistisch systeem benadert de mens als één geheel. Ons lichaam, onze mentale toestand, onze emoties en onze omgeving, de grond waarop wij staan en de lucht die wij inademen zijn allemaal met elkaar verweven met levensenergie (=Qi). Wij zijn een onafscheidelijk deel van de natuur. Dus volgen wij ook dezelfde wetgeving, dezelfde seizoensgebonden cycli en fenomenen. Wij zijn voortdurend aan het veranderen, transformeren en regenereren.

De energie stroomt door ons lichaam in een netwerk van banen (=meridianen). Ziekten kunnen tot stand komen wanneer er blokkades ontstaan in de energiestroom. Deze blokkades kunnen veroorzaakt worden door het weer, door infecties van virussen of bacterie, door ons dieet, door onze emoties, of door disbalans tussen werk en rust.

Doel van de behandeling

Zeer dunne naalden, in te brengen op nauwkeurig gekozen plekken op het lichaam (=acupunctuurpunten) kunnen de energie bereiken en beïnvloeden, waardoor deze beter gaat circuleren. Spanning wordt losgelaten en koude zones opgewarmd. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen van het lichaam de overbelaste of verwaarloosde gebieden bereiken. Energieblokkades worden genormaliseerd en het functioneren van lichaam en geest wordt verbeterd.

Acupunctuur is geen vervanging voor de Westerse geneeskunde maar kan meer gezien worden als complementaire therapie. Breng dan ook altijd eerst uw huisarts op de hoogte van klachten waar u zich ernstige zorgen over maakt.

Indicaties voor acupunctuur

Acupunctuur kan toegepast worden om ziekten te voorkomen, te behandelen of om klachten te verlichten. Het is te gebruiken voor zowel chronische als acute klachten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft acupunctuur erkend als officiële geneeswijze. Voor de te behandelen indicaties kunt u kijken op de website van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (Indicatielijst WHO).

Het behandelproces

Diagnostische methodes worden volgens TCG toegepast. Uw tong wordt bekeken en uw pols wordt gevoeld omdat bij beide belangrijke informatie over uw lichaamsfuncties af te lezen zijn. Er worden veel vragen gesteld m.b.t. specifieke aspecten van uw gezondheid, met als doel het in kaart brengen van uw klacht. Vervolgens wordt er een diagnose gesteld en daarna een behandelplan opgesteld.

Behandelplan

Het eerste consult duurt een uur. Tijdens deze behandeling wordt informatie m.b.t. uw gezondheid nu en in het verleden verzameld. Daarna wordt er evt. een korte behandeling toegepast. Vervolgconsulten duren meestal 45 minuten, waarin de nadruk op de acupunctuurbehandeling ligt. Naast wegwerpnaaldjes wordt er ook gebruik gemaakt van acupressuur (=drukmassage op acupunctuurpunten) en moxibustie (=moxa).

De frequentie en het aantal behandelingen die nodig zijn, zijn afhankelijk van de aard en de actualiteit van de klacht en de vitaliteit van de persoon. Na vijf behandelingen wordt het resultaat geëvalueerd en een mogelijke voortgang bepaald.

Mevr. M. van Stolk is - als gediplomeerd acupuncturist/fysiotherapeut - lid van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). De acupunctuurbehandelingen door NVA geregistreerde therapeuten worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Meer informatie hierover kunt u vinden in uw zorgpolis, door contact op te nemen met uw zorgverzekeraar of op de website van de NVA (www.acupunctuur.nl).